Od kuchyňských desek se vyžaduje především kvalita. Přece jenom se jedná o nejčastěji využívaný a namáhaný úsek této místnosti. Musí proto hodně vydržet. Jsou ale mezi námi takoví lidé, kteří si potrpí spíše na designu a míře elegance a luxusu. Z jakých materiálu mohou vybírat?
Umělý kámen patří k top deskám. Nejenže skvěle vypadá, ale také hodně vydrží a jeho úpravy v případě poškození nejsou nijak náročné.
Oproti přírodnímu kamenu má velkou výhodu, a to především právě při úpravě jeho vzhledu. Jeho zbroušením a následným vyleštěním lze snadno obnovit jeho původní lesk, takže dlouho vydrží jako nový. K jeho dalším výhodám patří také neporéznost a tvárnost. Na trhu je možné vybírat z široké škály barev, takže jej lze snadno sladit s ostatním vybavením. Zpracování této umělé desky je oproti té z přírodního kamene mnohem snažší a tím pádem také méně nákladné.
Stále oblíbenějším materiálem se stává také sklo. A to ať už v lesklé, matné nebo mléčné úpravě. Je skvělé hlavně po designové stránce, kdy z obyčejné desky učiní něco extra. Má mnoho variací upravených pomocí sítotisku nebo různých povrchových úprav s texturováním. Sklo je kalené při teplotě 650 °C a následně se dále upravuje, takže došlo k odstranění největší nevýhody u skleněných výrobků, a to jejich křehkosti. Skleněné desky jsou mnohem odolnější než běžné laminátové, a to v oblasti tepla, škrábanců i nárazů.
Nejnovějším trendem se stala hliněná neboli keramická pracovní deska. Má skvělé výsledky jak při působení tlaku, tak také při vysokých teplotách a chlazení. Jejich povrch je odolný proti UV záření, dezinfekčním i čistícím prostředkům. Hladký povrch lze snadno sladit s ostatním vybavením kuchyně a s také s jakýmkoliv stylem. Za pomoci moderních technologií se navíc vychytalo několik nedokonalostí, jako například to, že z desek byly odstraněny nepraktické spáry. Keramický povrch je výhodný také z důvodu hygieny – neusazují se na něm žádné bakterie, plísně ani houby.